Λευκές συσκευές -Χειραφέτηση της γυναίκας

Στις ανεπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού η μεταβαλλόμενη μορφή παραγωγής και η συνεχής προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά κέρδους, οδήγησαν στη μέγιστη απασχόληση των γυναικών και των νέων. Αυτές όμως οι ομάδες εργαζομένων, υποβάλλονταν στη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης ,αφού δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς, κάτω από άθλιες συνθήκες, με ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα.
Η εργασία των γυναικών είναι από μόνη της ένα προοδευτικό γεγονός. Αποτελεί την προϋπόθεση για την απελευθέρωση των γυναικών από τα στενά όρια του σπιτιού και της οικογένειας και για τη πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη τους ως ανθρώπινα όντα και μέλη της κοινωνίας.

Ξεκίνησε κατά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και την εισαγωγή της μηχανής. Τότε χρειάστηκε πολύ εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια. Παρ’ ότι οι γυναίκες βγήκαν στη μαζική παραγωγή από τον 19ο αιώνα, οι δουλειές του σπιτιού εξακολούθησαν να θεωρούνται αποκλειστικά θέματα δική τους αρμοδιότητας. Όμως χωρίς τα κατάλληλα μέσα ,οι δουλειές ήταν χρονοβόρες και πολύ κουραστικές.
Έτσι οι γυναίκες εγκλωβίζονταν στο διπολικό σχήμα << δουλειά στο εργοστάσιο - δουλειές στο σπίτι >>, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα (κοινωνικά, πολιτικά). Μία σύντομη παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας τους(διατήρηση τροφής, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, σιδέρωμα) είναι αρκετή για να καταλάβουμε το τεράστιο βάρος που σήκωναν.


Μαγείρεμα- φούρνος

Το ψήσιμο του ψωμιού (το οποίο παρασκεύαζε η νοικοκυρά) γινόταν στον ξυλόφουρνο , ο οποίος βρισκόταν κυρίως έξω από το σπίτι . Εκεί ψηνόντουσαν και τα φαγητά. Αν χρειαζόντουσαν για να μαγειρευτούν τσουκάλι, τότε η φωτιά από το τζάκι ή ένα μαγκάλι έδινε στο μαγειρικό σκεύος την κατάλληλη θερμοκρασία.


Συντήρηση τροφίμων – Ψυγείο

Το 18ο αι. μ.Χ. οι Άγγλοι τύλιγαν μέσα σε πανιά κομμάτια πάγου και τα έθαβαν στο χώμα για να διατηρηθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Ήδη όμως από τον 17ο αι. μ.Χ. είχε γίνει αντιληπτό ότι η φυσική ψύξη, παρά τα τεχνάσματα συντήρησης του χιονιού ή του πάγου δεν ήταν πολύ αποδοτική.
Το πρόβλημα ήταν ακόμα πιο έντονο σε χώρες όπου λόγω των κλιματικών συνθηκών το χιόνι ή το πολύ κρύο ήταν κάτι άγνωστο. Για να λυθεί το πρόβλημα η προσπάθειες στράφηκαν στην τεχνητή ψύξη.
Πριν από το ψυγείο υπήρχε ο παγοπώλης. Ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο στην αρχή με μια χειράμαξα στην οποία έστρωνε λινάτσες και εκεί πάνω τοποθετούσε παγοκολόνες , ενώ από πάνω τις κάλυπτε πάλι με λινάτσες .
Αργότερα όταν η τεχνολογία αναπτύχθηκε άρχισε να κάνει την μεταφορά με κάρο και κατόπιν με την τρίκυκλη μηχανή. Τον πάγο που αγόραζαν οι νοικοκυρές τον τοποθετούσαν μέσα στην ειδική θήκη από λαμαρίνα που είχαν τα παλιά ξύλινα ψυγεία.

Η ψύξη από τον πάγο κρατούσε δροσερά τα τρόφιμα που τοποθετούνταν στους άλλους θαλάμους του ψυγείου. Αυτά τα παλιά ψυγεία έμοιαζαν πολύ με έπιπλα. Αρκετά απ’ αυτά είχανε μάλιστα, βιτρίνα. Αυτά τα ψυγεία που χρησιμοποιούσαν υγρό πάγο για την παραγωγή ψύξης και είχαν οικιακή χρήση στην εποχή μας έχουν αντικατασταθεί από συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικό ψυκτικό μηχανισμό με συνέπεια το επάγγελμα του παγοπώλη να εξαφανιστεί.
Άλλους τρόπους που εφάρμοζαν προκειμένου να πετύχουν τη συντήρηση των τροφίμων (κυρίως για να μπορούν να τα καταναλώσουν το χειμώνα ), ήταν να κάνουν τα κρέατα και τα ψαριά παστά ή καπνιστά , να διατηρούν κάποια λαχανικά με τη μορφή τουρσί, να κάνουν τα φρούτα κομπόστες ή μαρμελάδες, να διατηρούν τη ντομάτα με τη μορφή πελτέ κ.α τα οποία και χρονοβόρα ήταν και όχι πάντα απολύτως υγιεινά.

Μπουγάδα.
Είναι όρος προερχόμενος από την Βενετία και σημαίνει το πλύσιμο των ρούχων ή τα πλυμένα ρούχα.
Παλαιότερα , το πλύσιμο αυτό γινόταν είτε εντός του σπιτιού, είτε εκτός , σε χώρους με τρεχούμενο νερό. Για να καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα , χρησιμοποιούσαν πέτρες , ξύλα, βούρτσες και άλλα με τα οποία τα έτριβαν .
Συνηθισμένη ήταν και η χρήση εργαλείων όπως η σκάφη ένα επίμηκες ξύλινο ή μεταλλικό σκεύος με ανάγλυφες προεξοχές επάνω στις οποίες έτριβαν τα ρούχα αφού πέρναγαν πρώτα από πάνω τους μερικές φορές το σαπούνι.
Όταν εφευρέθηκε το πλυντήριο στις ΗΠΑ το 1907 , το πλύσιμο των ρούχων άρχισε σταδιακά να γίνεται αυτόματα , με ανάδευση ρούχων ,νερού και απορρυπαντικού, η οποία προκαλείται απ’ την περιστροφή ενός μεταλλικού τυμπάνου .

Σιδέρωμα

Από τον 15ο αιώνα, για να σιδερώσουν τα ρούχα οι γυναίκες ζέσταιναν μεταλλικές πλάκες στην εστία του σπιτιού και μετά τις τοποθετούσαν πάνω στα πλυμένα ρούχα.
Αργότερα χρησιμοποίησαν το σίδερο με κάρβουνο. Στο πάνω μέρος του σίδερου, υπήρχε ένα χερούλι που άνοιγε προς τα πίσω και στο εσωτερικό τοποθετούσαν αναμμένα κάρβουνα .

Καθάρισμα χαλιών

Πριν βρεθεί οποιαδήποτε λύση που θα διευκόλυνε το ξεσκόνισμα, οι άνθρωποι κρεμούσαν τα χαλιά τους στον τοίχο ή σε μεταλλικές ράβδους και τα κοπανούσαν με ξύλα μέχρι να βγει από μέσα όση περισσότερη σκόνη και βρωμιά γινόταν. Η πρώτη εμπνευσμένη λύση για το σκούπισμα ήρθε από τον Daniel Hess το 1860, η οποία ονομάστηκε καθαριστής χαλιών (carpet sweeper). Ο καθαριστής λοιπόν αυτός είχε μηχανισμό με περιστρεφόμενη βούρτσα, καθώς επίσης και φυσητήρες πάνω από το σώμα που απορροφούσαν τη σκόνη. Ο άνθρωπος που έφερε ένα βήμα μπροστά την εφεύρεση αυτή ήταν ο Ives W. McGaffey. Το 1868 έφτιαξε την πρώτη μηχανή η οποία λειτουργούσε χειροκίνητα με μανιβέλα. Η μηχανή αυτή ήταν ελαφριά, όμως πολύ δύσκολη στο χειρισμό καθώς έπρεπε να γυρίζεται η μανιβέλα ταυτόχρονα με την κίνηση της σκούπας πάνω στο χαλί. Οχτώ χρόνια μετά, ο Melville R. Bissell κατασκεύασε καθαριστή χαλιών που λειτουργούσε με την ώθηση. Η κατασκευή αυτή έγινε για χάριν της γυναίκας του, προκειμένου να σκουπίζει τα πριονίδια από το σπίτι..
Ωστόσο η λειτουργία της μηχανής δεν είχε τελειοποιηθεί ακόμα, αφού η σκόνη αντί να απορροφάται, σκορπιζόταν στον αέρα.

Ηλεκτρισμός στη ζωή μας

Από τα παλιά χρόνια έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η ζωή μας και αυτό (σε μεγάλο βαθμό ) οφείλεται στον ηλεκτρισμό.
Με τον ηλεκτρισμό έχει βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν την ικανότητα να κάνουν πράγματα που τώρα μπορούν.

Αρχικά, τα παιδιά δεν μπορούσαν να διαβάζουν μόλις νύχτωνε όπως μπορούν τώρα με το ηλεκτρικό ρεύμα άρα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να στη μορφωθούν.
Επίσης, παλιότερα ,οι γυναίκες αναγκάζονται να ξοδεύουν σχεδόν όλο το χρόνο τους κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού στο χέρι ( π.χ. πλύσιμο ρούχων), ενώ τώρα ( με την εφεύρεση διάφορων ηλεκτρικών συσκευών) τα πράγματα είναι ευκολότερα. Ως αποτέλεσμα αυτού ,οι γυναίκες απέκτησαν ελεύθερο χρόνο και μπορούν πια να ζήσουν μια διαφορετική ζωή.
Με την εμφάνιση μικροσυσκευών έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε μια πιο υγιεινή ζωή. Έχοντας λοιπόν ρεύμα το οποίο περνάει από το ψυγείο τα τρόφιμα διαρκούν περισσότερο. Μια ακόμα σημαντική συσκευή η οποία μετά τον ηλεκτρισμό κατάφερε να σώσει ακόμα και ζωές είναι το καλοριφέρ οι και οι σόμπες που ακόμα κι όταν έχουμε άθλιες καιρικές συνθήκες , διατηρούν το σπίτι ζεστό. ‘Ετσι αποφεύγουμε διάφορες ασθένειες και θανάτους ανθρώπων από το κρύο .
Οι γυναίκες πια, έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο (μια και οι νέες συσκευές είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές) και σε συνδυασμό με τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, ζουν μία τελείως διαφορετική ζωή από αυτή που ζούσαν οι ομόφυλες τους πριν δύο αιώνες.

Το σύστημα όμως θεωρεί απλά τις γυναίκες σαν μια εύκολη πηγή φθηνής εργασίας και τμήμα του εφεδρικού στρατού εργατών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί , όταν υπάρχει έλλειψη εργατικής δύναμης σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής και να εγκαταλειφθεί ξανά όταν η ανάγκη αυτή εκλείψει. Αυτό είδαμε να συμβαίνει και στους δύο παγκόσμιους πολέμους , όταν οι γυναίκες σύρθηκαν στα εργοστάσια για να αντικαταστήσουν τους άντρες που είχαν κληθεί στο στρατό και στάλθηκαν πίσω στα σπίτια τους όταν ο πόλεμος τελείωσε. Οι γυναίκες ενθαρρύνθηκαν να μπουν στους χώρους εργασίας ξανά την περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης της δεκαετίας του πενήντα και του εξήντα, όπου ο ρόλος τους ήταν ανάλογος εκείνου των μεταναστριών γυναικών σαν εφεδρικός στρατός φθηνών χεριών.
Την τελευταία περίοδο ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών έχει αυξηθεί για να γεμίσει τα κενά της παραγωγικής διαδικασίας. Από μόνο του κάτι τέτοιο αποτελεί μία προοδευτική εξέλιξη. Αλλά, παρά τα μεγάλα λόγια << τον κόσμο των ανερχόμενων γυναικών>> και τη <<γυναικεία εξουσία>> , και παρά τους νόμους που υποτίθεται πως εγγυώνται την << ισότητα>> , οι γυναίκες εργαζόμενες παραμένουν το περισσότερο εκμεταλλευόμενο και καταπιεσμένο κομμάτι του.